Information Covid-19 - Av omtanke om din och vår hälsa har vi infört extra försiktighetsåtgärder för att ditt besök hos oss ska kännas så tryggt som möjligt. Läs mer här

Vald anläggning:
Öppet idag: Bilhall
Alla öppettider

Öppettider och kontaktinfo

Friktionsdäck eller dubbdäck?

När vintern närmar sig är det alltid ett ämne som dyker upp gällande vinterdäck. Ska jag välja dubbdäck eller friktionsdäck? Om vi börjar från grunden så är dubbdäck och friktionsdäck bägge skapade för att fungera bra på vinterväglag. Men de skiljer sig åt på flera avgörande sätt.

Friktionsdäck:

Ett friktionsdäck har inga dubbar men har desto fler sajpningar för att ge bra grepp på vinterväglag. Det är även designat så att det ska fånga upp så mycket snö som möjligt i mönstret då det skapar snö mot snöfriktion vilket ger bättre vinteregenskaper. Du kan själv testa genom att gnida två snöbollar mot varandra – då kommer du märka att de gärna vill fastna i varandra. Samma princip gäller för friktionsdäck.

När det gäller friktionsdäck är det dock viktigt att du väljer rätt typ av däck. Det finns nordiska friktionsdäck,som är gjorda för nordisk vinter, och centraleuropeiska friktionsdäck, som är gjorda för mildare vintrar på kontinenten, och du bör därmed alltid välja nordiska friktionsdäck för bästa möjliga grepp och säkerhet.

Nordiska friktionsdäck ger framförallt bra komfort då inte orsakar lika mycket buller som ett dubbdäck och ger dessutom ett likvärdigt, om inte till och med, bättre grepp på snö jämfört med ett dubbdäck.

 

Dubbdäck:

Ett dubbdäck är också uppbyggt med sajpningar i mönstret som friktionsdäcken och det är utrustade med små metalldubbar för att ge bra grepp på is och snö. Dubbarna består av små metallpiggar som sticker ut en liten bit från slitytan på däcket. Detta ger däcket ett bättre grepp när det är blixthalka och andra typer av isväglag. Med dubbdäck kan du känna dig trygg oavsett underlag, även under de mest isiga förhållandena och vid eventuell svartis..

 

 

Rekommendationer för hur du skall välja

Om du kör drygt 500 mil på vintern, oftast på mindre vägar och landsbygd. Det är plogat ibland och ofta osandat: Dubbdäck

Om du kör drygt 500 mil på vintern, oftast på större orter där det ofta är barmark eller slask: Nordiska friktionsdäck

Om du mestadels kör i norra Sverige där det oftast är snö och is under hela vintern: Dubbdäck

Om du kör mestadels i större städer: Nordiska friktionsdäck

 

Tips: Om temperaturen når under 7 grader där du befinner dig är det dags att ska köpa vinterdäck.

 

Välkommen in till oss på Skobes så hjälper vi dig i ditt val av däck.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår

Hej!

Det verkar som det är första gången du besöker vår hemsida.

Då är du varmt välkommen till Skobes, som är det självklara valet för det totala bilägandet. Förutom att vi säljer nya och begagnade bilar, erbjuder vi även biluthyrning, prisvärd bilvård samt bilverkstad och däck mm!

Välj ort nedan:

 • Flen
 • Högsby
 • Katrineholm
 • Kisa
 • Motala
 • Nyköping
 • Oskarshamn
 • Tranås
 • Vetlanda
 • Vimmerby
 • Västervik