Från järnhandel till bilkoncern

Det händer mycket i ett företag under 140 år, nedan kommer några hållpunkter som bidragit till stor utveckling och verkstamhetens utformning idag. Allt började med en bysmed och cykelreparatör…

1876 grundade bysmeden Anders Magnus Carlsson en järnhandel med cykelverkstad i Tranås.

1910 tog sonen Efraim Carlsson över verksamheten efter Anders Magnus.

1913 byggdes en cykelverkstad som även hade plats för en bil, vilket innebar att den expansiva järnaffären fick ännu ett ben att stå på.

1920 blev företaget representant för General Motors bilar i Tranåsområdet.

1945 tog bröderna Stig och Bo Carlsson över efter sin far Efraim. Samtidigt blev man också Volvo-återförsäljare.

1975 tog dåvarande VD Anders Skobe, son till Stig Carlsson, fjärde generationen, över bilhandelsverksamheten. Samma år förvärvades Volvo-representanten i Motala.

1982 inleddes samarbetet mellan Volvo och Renault.

1988 utökades Skobes med Volvo- och Renault-representation i Nyköping.

1992 bildades Skobes administrativa bolag, Skobes Bil AB.

1993 tog Skobes över Volvo- och Renault-försäljningen i Katrineholm och Flen.

1998 övertog nuvarande koncernchef Magnus Skobe ansvaret efter sin far Anders.

2000 gick ägandet över till femte generationen, nämligen syskonen Magnus, Joakim, Tobias och Sophia Skobe. År 2000 valde Skobes att helt koncentrera sig på personbilar och startade upp Ford-representation i Nyköping. Senare samma år tog Skobes även över Ford-försäljningen i Motala och Tranås.

2002 byggdes Motalas nya anläggning för Volvo, Renault och Ford. Den fram tills nu största investeringen i Skobes historia. 2003 startade Skobes upp Fordrepresentation även i Katrineholm.

2009 byggdes bilhallen i Nyköping om. Samma år började Skobes sälja Dacia, ett lågprismärke, som ägs av Renault. 2011 renoverades Tranås bilhall och Motalas bilhall byggdes om.

2012 förvärvades Karlbergs Bil vilket är det största förvärvet i Skobes historia.

2014 Bilanläggningen i Oskarshamn och verkstäderna i Motala och Katrineholm byggdes om.

2015 Bilanläggningarna i Västervik och Tranås, samt verkstaden i Nyköping byggdes om.

2016 Bilanläggningen i Katrineholm byggs om. Skobes firar 140 år. Skobes förvärvar och utvecklar nytt skadecenter i Tranås.

2017 Nybyggnation av Tvätta- och Tankaanläggningar i Vetlanda som invigdes i december. Nybyggnation av däckhotell på alla orter där Skobes finns. Det skedde också en omfattande satsning på digitalisering som bland annat möjliggjorde webbokning för hjulskiften och service. Det togs fram en ny hemsida med chatfunktion och vidare satsades det på nya begagnat-siten Wayke.

2018 Vetlandas nya anläggning invigdes den 1 juni, den största satsningen i Skobes historia. Vidare om- och tillbyggnad av anläggningen i Kisa, samt projektering för ombyggnation av Flen-anläggningen. Fortsatta satsningar på digitalisering.

2022 Skobes Bil avslutar sitt avtal med Ford och skriver avtal med den kinesiska elbilstillverkaren Maxus.

Hej!

Det verkar som det är första gången du besöker vår hemsida.

Då är du varmt välkommen till Skobes, som är det självklara valet för det totala bilägandet. Förutom att vi säljer nya och begagnade bilar, erbjuder vi även biluthyrning, prisvärd bilvård samt bilverkstad och däck mm!

Välj ort nedan:

 • Flen
 • Högsby
 • Katrineholm
 • Kisa
 • Motala
 • Nyköping
 • Oskarshamn
 • Tranås
 • Vetlanda
 • Vimmerby
 • Västervik